Historie CV de Knollentrekkers

In 1959 richtten Benno Snijders en Thea Evelo de ‘jongerengemeenschap’ op in Weerselo, een club jeugdigen die leuke activiteiten met elkaar ondernamen. Van daaruit ontstond in 1961 het idee van een carnavalsvereniging. Benno Snijders en Thea Evelo waren de initiatiefnemers, de oprichters van onze carnavalsvereniging.

Wie anders dan Benno Snijders werd dat jaar de 1e prins van deze vereniging. Hij had een rode crêpe papieren mantel en zijn steek was gevouwen uit het voorblad van de Twentsche Courant: Prins Papier 1e!

Daarnaast had hij een scepter bestaande uit een stok met daar bovenop een tuffel, gewikkeld in zilverpapier. Het was zo primitief, maar oh zo leuk…

Het (enige) feest dat jaar werd gehouden bij Van Olffen… en wat voor een feest!! Er werd gedanst, gelachen en polonaises gehouden.

Aan het eind van de avond werd de ‘garderobe’ van Prins Papier op straat verbrand.

Krantenartikel: Knollentrekkers 33 jaar Carnavalspret

Zo ging het verder…

Het jaar daarop, in 1962, werd er een heus bestuur gevormd door Benno Snijders, Thea Evelo, Nico Hoogendijk, Jan de Rond en Johan Buisman. Dat jaar zou Thea Evelo de prinses worden, maar vader Evelo stak hier een stokje voor; hij vond het niet gepast.
Daarop werd Jan de Rond gekozen als 2e prins van het Knollenland. Er werd ook een Raad van 11 samengesteld. Voor de Raad van 11 werden capes genaaid en steken gemaakt door de dames De Rond, Hoogendijk en Ten Cate: het zag er voor die tijd best professioneel uit.
Het tweede carnavalsjaar werd carnaval gevierd in de Stiftschuur, omdat Johan Buisman op het Stift woonde.
Er was zelfs een dansmarietje bij, Anneke Evelo, het zusje van Thea.

Ook moest er een prinsenwagen komen die in Oldenzaal kon meerijden met het idee dat dit wel wat geld zou opleveren als we in de prijzen zouden vallen. Er was blijdschap, het initiatief was er en er werd ook een nieuwe bouwruimte gevonden, want Nico Hoogendijk bouwde toen net een grote werkplaats buiten het dorp. Johan Buisman heeft de wagen ontworpen en iedereen kon aan de slag. Met als gevolg dat er ook een optocht kwam in Weerselo, een prijs werd gewonnen in Oldenzaal en er kwamen allerlei andere initiatieven, zoals het nu bekende Prinsenbal. Carnaval leefde in Weerselo en dat is tot op heden nooit veranderd!

De foto’s, memorabele momenten en andere documentatie van de Knollentrekkers zijn in de loop der jaren door Hermy Snijders altijd bewaard gebleven en opgeslagen in een heus archief.